LEZZETİN HİKAYESİ

İNCİRİN ŞİFA ÖZELLİKLERİ

İNCİRİN ŞİFA ÖZELLİKLERİ

M.Ö Yüzyıllardır halk arasında şifa amacıyla kullanılan incirin bilinen bazı özellikleri şunlardır:

Kemik hastalıklarında, gelişim bozukluklarında önerilmektedir. Çekirdeklerinin ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulması daha faydalıdır. İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler. İncirin içeridği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir. Aynı zamanada incir, bilinen tüm meyvelere göre en yüksek mineral içeriğibe sahiptir. 40 gram incir, 244 mg potasyum ( günlük ihtiyacın &7’si) 53 mg Kalsiyum ( günlük ihtiyacın %6’sı) ve 1.2 mg demir (günlük ihtiyacın %6’sı) içermektedir. Meyveler arasında kalsiyum içeriği açısından portakaldan sonra ikinci sırada gelmektedir.

Taze incirin 100 gramında 63 kilokalori enerji bulunurken, 100 gram kuru incirde 284 kilokalori bulunmaktadır. İncir A, B1, B2, C vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor, manganez, sodyum ve potasyumdan zengin bir meyvedir. 2 Adet taze incir kalsiyum içeriği açısından 1 bardak süte eşdeğerdir. Bu nedenle özellikle gelişme çağındaki çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ile menopoz sonraki kadınlar için son derece önemli bir meyvedir. Aynı zamanda süt alerjisi olan bireyler için de kalsiyum kaynağı olarak çok güzel bir alternatifdir.

İncir, yüksek oranda posa içeren bir meyvedir. Hem çözünebilen hem de çözünemeyen posayı bir arada bulundurur. Yüksek lif oranı sayesinde kabızlığı önler. Bu nedenle zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmez unsurlarından biridir. İncirler akşamdan suya konur, sabahleyin aç karnına yenilir. Kuru incir bağırsakların faaliyetini arttırır. Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksit maddelerin atılmasını sağlar. Özellikle çocuklarda korkusuzca kullanılabilen etkili bir müshildir. Bunun için iki-üç kuru incir doğranır. Üzerine kaynar su dökülerek 10-15 dakika demlendirilip bir şurup hazırlanır. Bu şuruptan günde 2-3 bardak içilir. Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır.


  • Şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler.
  • Kuru incir kuru üzümle karıştırılıp yenirse mide ülserine iyi gelir.

 

Özellikle demir içeriğinin fazla olması nedeniyle hamileler ve küçük çocuklarda ortayı çıkan vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar ile kansızlığa iyi gelmektedir. Demir yetersizliği olanların da inciri günlük beslenmelerine ilave etmeleri gerekir. Yüksek oradan demir içeriğinin yanı sıra C vitamini de içeriyor olması, incirdeki demirin emilimini olumlu yönde etkilemektedir. Böylece yüksek emilim oranına sahip bir demir kaynağı olmaktadır.

Vücudu şişmanlatır, aynı zamanda hastalıklardaki kilo kayıplarının, iyileşme dönemlerinde telafi edilmesine destek olabilir.


  • Damar tıkanıklıklarını giderir.
  • Karaciğeri kuvvetlendirir.
  • Dalak şişkinliğine iyi gelir.
  • Nefes darlığına iyi gelir.

 

Bronşit, öksürük ve göğüs ağrılarına faydalıdır. Taze incir, sütle birlikte pişirilerek yenilince nezleyi ve boğaz ağrılarını giderir. Balgam söktürücü olarak, bir miktar meyan kökü ve incir kaynatılarak sabah, öğle, akşam bir çay bardağı içilir. Göğüs hastalıklarında pastırma çemeni ile pişirip yenilirse iyi gelir.

İyi bir sinir yatıştırıcısıdır. Vücuda rahatlık verir. Basur, çıban ve siğillere karşı etkilidir. Bol miktarda yenir afrodizyak etkilidir. Kuru incirin yenilmesiyle insan bedenin hücreleri yenilenir. İçerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. Sözgelişi, 100 gr. Yüzde 30’u fosforun yüzde 20’si, B1 vitamininin yüzde 5’i ve B2 vitamininin yüzde 4’ü alınmış olur. Diğer meyveler gibi karbonhidrat ve şeker oranı da yüksektir. Bu nedenle şeker hastalarının tüketimlerinde dikkatli olmaları gerekmektedir.

Yüksek oranda pektin enzimi içermesi nedeniyle incir, kolestorolün kana karışmadan atılmasını sağlar. Kuru inciriin içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücutta üretilemezler ve gıdalarla alınmaları gereklidir. Kolestorolü düşürücü olarak da önem taşıdığı anlaşılmıştır. İçeriğindeki Fitosterol ise, hayvansal gıdalardaki kalp ve damar sağlığı açısından tehlikeli olan kolesterolün yolunu tıkayarak kana karışmadan vücuttan atılmasını sağlar.

Kuru incirin içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri özellikle kalp, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde işlev görmesi açısından vazgeçilmez öneme sahiptirler 40 gün anasona batırılarak sabahları aç karnına fıstıkla da yenilirse dimağı da zindeleştirir.

İncir aynı zamanda yüksek oranda antioksidan içeren bir mevedir. Yüksek oranda karoten, lutein ve tannen içermektedir. Bu sayede yaşlanmanın vücuttaki etkilerini geciktirmeye yardımcı olur, antioksidan bakımından zengin fenol bileşimine diğer meyvelere göre çok daha fazla sahip olduğu belirtilmiştir.

İncir potasyum açısından zengin bir meyvedir. Bu özelliğinden ötürü de tansiyonu düzenlemede oldukça faydalıdır. Başka bir deyişle hipertansiyonu kontrol eden bir meyve olduğu da söylenebilir. İncir herhangi bir meyve ya da sebzeye göre en yüksek lif içeriğine sahiptir. Sadece 1 Adet kuru incir 2 gram lif sağlamaktadır ki bu tavsiye edilen günlük ihtiyacın %20’sidir